Zwembadrobots

Wij zijn op zoek naar een zwembadreiniger, wat moet ik nemen?

Allereerst zullen wij u uitleggen wat voor typen reinigers er op de markt worden aangeboden. Een bodemzuiger voor uw zwembad wordt gebruikt om de bodem van uw zwembad schoon te maken van bijvoorbeeld blad, zand, algen of ander vuil. Er zijn ook bodemzuigers die instaat zijn om ook de zijwanden of waterlijn van uw zwembad te reinigen. Bodemzuigers zijn er in drie verschillende typen namelijk:

  1. Handmatige bodemzuiger.
  2. Automatische bodemzuiger.
  3. Robot bodemzuiger.

1.1 De handmatige bodemzuiger

Met de handmatige bodemzuiger bent u instaat om uw zwembad te "stofzuigen". De bodem zuiger wordt bediend door middel van een telescoopstang. Voor het comfort dient u een telescoopstang te nemen van minimaal 4,5 meter lengte. Dit voorkomt dat u continu gebukt moet staan tijdens het "stofzuigen". De bodemzuiger wordt aangesloten op uw zandfilterinstallatie door middel van een drijvende flexibele zwembadslang. Deze zwembadslang moet het zuigvacuum van uw zandfilterinstallatie kunnen weerstaan. De zwembadslangen zijn hierom verstevigd door middel van een geribbelde contour. De bodemzuiger is zelf niet in staat om het vuil te filteren. Het filteren gebeurd in uw zandfilterinstallatie, dus zonder zandfilterinstallatie is deze bodemzuiger niet te gebruiken. De handmatige bodemzuiger geeft een goed resultaat en is al voor een tiental euro's aan te schaffen.

1.2 Aansluiten van de handmatige bodemzuiger

U plaatst de bodemzuiger door middel van de telescoopstang in het water. De reeds op de bodemzuiger aangesloten flexibele zwembadslang moet u dan aansluiten op zuigleiding van uw filterinstallatie. Meestal kan dit in de skimmer, maar ook een speciale bodemzuiger aansluiting in de zijwand van uw zwembad is mogelijk. Zijn beide opties niet voorzien dan is er altijd nog de mogelijk om een aansluiting te maken met een drie-wegklep in de zuigleiding. Voordat u de flexibele zwembadslang aansluit op de filterinstallatie dient u er voor te zorgen dat deze geheel gevuld is met water, zodat u geen lucht krijgt in uw filtersysteem. Dit is eenvoudig te realiseren door het uiteinde van de flexibele zwembadslang een tweetal minuten voor de inlaat(inspuiter) van uw zwembad te houden (zeer belangrijk!!). De slang vult zich op deze manier met water. Hierna kunt u de flexibele zwembadslang aansluiten op de filterinstallatie en kunt u beginnen met stofzuigen.

2.1 De automatische bodemzuiger

Met de automatische bodemzuiger wordt uw bad gereinigd zonder dat u er omkijken naar heeft. De principiele werking van de automatische bodemzuiger is hetzelfde als die van een handmatige bodemzuiger. Het verschil zit echter in de bediening. Waar u met de handmatige bodemzuiger zelf moet "stofzuigen" beweegt deze automatische bodemzuiger vanzelf door het water in een willekeurig patroon. De beweging wordt mogelijk gemaakt door kleppen die intern zitten en continu schakelen. Hierdoor verspringt de automatische bodemzuiger steeds een stukje. De automatische bodemzuiger beweegt willekeurig, dus deze kan nog wel eens vast komen te zitten achter bijvoorbeeld de zwembadtrap. De automatische bodemzuiger geeft een goed resultaat en is al voor een kleine honderd euro aan te schaffen.

2.2 Aansluiten van de automatische bodemzuiger

Ook de automatische bodemzuiger moet worden aangesloten aan de zuigleiding van uw zandfiltersysteem. Onder de kop "Aansluiten van de handmatige bodemzuiger" vindt u meer details over het aansluiten van een bodemzuiger op de zuigleiding van uw zandfiltersysteem.

3.1 De Robot bodemzuiger

De robot bodemzuiger is een automatische elektrische bodemzuiger welke van stroom moet worden voorzien en die dus niet wordt aangesloten op uw zandfilterinstallatie. Deze robot bodemzuigers hebben een eigen filter en een eigen opvangbak voor het vuil. Deze robot bodemzuigers zijn er in verschillende uitvoeringen en verschillende kwaliteiten. Waar een automatische bodemzuiger enkel de bodem schoon houdt kan een een goede robot bodemzuiger ook de zijwanden en de romeinse trap van uw zwembad schoonhouden, zonder dat u er enig omkijken naar heeft. Ook als u voor een lange tijd van huis bent zijn er robots verkrijgbaar met een  weektimer. U stelt eenvoudig via wwn APP de dagen en tijden wanneer de robot moet schoon houden. Een goede zwembadrobot, best getest in 2017, met onder andere deze functie is de Dolphin M400 .

Welke zwembadrobots zijn geschikt voor openbare zwembaden in lengte van bijvoorbeeld 25-50mtr?
Dolphin Professionele Bodemreinigers, de Wave lijn, bodemzuigen is een must, een zuiver zwembad is per definitie uitnodigend om in te zwemmen. Maar het gesleep met zware apparaten is niet altijd het meest ideale werk, zeker niet als het dagelijks nodig is. Zie daar een groot voordeel van onze Dolphin Wave professionele bodemzuigers. Uitermate geschikt en handelbaar voor de reiniging van professionele zwembaden. Deze intelligente, automatische bodemzuigers kunnen u een flinke tijdsbesparing opleveren. Het gyroscope navigatiesysteem garandeert een precieze route en een vast zuigerspoor. Met de afstandsbediening bent u daarnaast baas over uw eigen zuiger. De Man Machine interface geeft de gebruiker de mogelijkheid om de bodemzuiger totaal te controleren en te sturen. Omdat u gebaat blijft bij snelle service, beschikken wij daarnaast over een eigen Dolphin-servicecentrum, zodat uw zuiger snel en adequaat weer uw oude, meest intelligente zuiger is. De volgende Dolphin Wave professionele bodemreinigers zijn leverbaar:

Dolphin W20
Dolphin Wave 30
Dolphin Wave 50
Dolphin Wave 100
Dolphin Wave 200XL
Dolphin Wave 300XL


De reiniging van uw zwembad

Wat te doen bij groen water ?
Wanneer uw zwemwater groen is het belangrijk om eerst de pH-waarde van het zwemwater te controleren. De waarde moet tussen de 7,2 en 7,6 liggen. Indien de pH-waarde niet correct is, kunt u deze corrigeren door gebruik te maken van Starline pH-minus/pH-plus. Voeg Starline Chloorgranulaat 55/G toe voor een shockbehandeling, 1,8 gram verhoogt het chloorgehalte van 1 m3 (1.000 liter) met ongeveer 1 ppm. Het is dus belangrijk te weten hoeveel water uw bad bevat. Stel u hebt een bad van 3 x 5 meter en het is 1,20 m diep. Dan is lxbxd de waterinhoud: 3 x 5 x 1,20 = 18m³. Om het chloorgehalte dan met 1 ppm te verhogen heb je 18 x 1,8 gram granulaat nodig: 33 gram. Maar om een goed ‘shock-effect’ te krijgen mag de chloorwaarde wel naar 10 ppm dus de dosering is 330 gram product. Vervolgens eventueel Starline Anti Alg toevoegen, 8 ml per m3 (1.000 liter) en elke 5-7 dagen herhalen.

Mag ik met groen water wel zwemmen ?
Ja, dit mag, wij adviseren u echter om dit eerst te verhelpen d.m.v. een shockbehandeling.

Hoe kan ik het beste vuil op de bodem van het zwembad verwijderen ?
U kunt het grofvuil verwijderen met een zwembad schepnet. Een zwembadstofzuiger biedt een oplossing voor kleiner vuil.

Mijn zwembadwater blijft troebel, wat kan ik doen ?
Het kan voorkomen dat uw zwembadwater troebel of melkachtig wit blijft. Het water is dan troebel door klein vuil dat niet filtreerbaar is. Door Starline Vlokker toe te voegen aan het zwembadwater komen de fijnste, niet-filtreerbare, deeltjes bij elkaar en gaat het vuil aan elkaar kleven. Nu is het vuil groot genoeg om te worden gefilterd.

Ik heb net veel chloor in mijn zwembad gedaan, mag ik nu wel zwemmen ?
Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.

Hoe moet ik een shockbehandeling geven ?
Eerst de pH-waarde controleren en indien nodig bijstellen naar de optimale waarde. Daarna Starline Chloorgranulaat 55/G toedienen. Zie onder het kopje ‘Wat te doen bij groen water’. Het Starline Chloorgranulaat altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Nooit meer dan 300 gram granulaat per emmer oplossen. Bij grotere hoeveelheden dit verdelen over meerdere emmers. Hierna (direct) verdelen over de oppervlakte van het zwembadwater. Pomp/filter gedurende 24-72 uur continu laten draaien.

Wat moet ik doen als mijn pH-waarde niet correct is ?
Indien uw pH-waarde niet tussen de 7,2 en 7,6 ligt kunt u dit corrigeren met Starline pH-minus of pH-plus. Met pH-minus verlaagt u de pH-waarde en met pH-plus verhoogt u de pH-waarde. Let op! Indien uw pH-waarde niet correct is zal de werking van chloor niet effectief zijn. Het pH-correctiemiddel altijd eerst oplossen in een emmer lauw/warm water. Daarna verdelen over de oppervlakte van het zwemwater. Pomp/filter laten draaien. Na ca. 2 uur kunt u nogmaals testen en eventueel corrigeren. U mag nu gewoon zwemmen.

Hoe dien ik chloor toe aan mijn zwembad ?
Starline Chloortabletten
dienen, bij normale dosering, altijd in een chloordrijver of de skimmer gedaan te worden. Starline Chloorgranulaat dient altijd eerst in een emmer(s) lauw/ warm water opgelost te worden, alvorens het chloormengsel over het wateroppervlak te verdelen. U kunt nu gewoon zwemmen, maar zorg er wel voor dat chloortabletten/drijver of granulaat altijd buiten bereik van kinderen zijn. Wij adviseren u niet te chloreren voordat u gaat zwemmen en de chloordrijver uit het water te verwijderen tijdens het zwemmen. Houd chloor altijd buiten bereik van kinderen. Lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Op onze pagina waterbehandeling kunt u alle genoemde artikelen terugvinden. Voor aanvullende informatie over zwembadreiniging kunt u hier terecht.

Mag ik mijn zwembad vullen met grondwater ?
Nee. Door het ijzer dat in grondwater zit, zal uw zwembadwater donker worden.

Wat moet ik doen om mijn zwembad winterklaar te maken ?
Wij hebben hiervoor een aantal tips voor u uiteen gezet voor het winterklaar maken.

Wat moet ik doen om mijn zwembad zomerklaar te maken ?
Wij hebben hiervoor een aantal tips voor u uiteen gezet voor het zomerklaar maken.

Heb het zwembad zomerklaar gemaakt en wil het water testen, heeft u hier tips voor?
Hiervoor zult u enig rekenwerk moeten verrichten, dit is op een eenvoudige wijze uiteengezet, klik hier.

Wat is de beste temperatuur voor mijn zwembad?
De temperatuur van uw zwemwater bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer algen en bacteriën en hoe meer huidvetten er loslaten. Cosmetica als make-up, bodylotion en gel komt eveneens in het water terecht en tast de kwaliteit van het zwemwater aan. De temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht, de verdamping en het uitgassen van het chloor. Voor een privézwembad ligt de ideale temperatuur tussen de 25°C en 27°C. Bij binnenzwembaden is het belangrijk dat de temperatuur van de ruimte en de temperatuur van het zwemwater zo goed mogelijk op elkaar is afgestemd. Zo beperkt u de hoeveelheid water dat verdampt. Voorkomen gaat haast niet, bij een binnenzwembad van 30m2 verdampt er gemiddeld per dag 100 liter water. Het verschil in temperatuur tussen de ruimte en het zwemwater zou niet kleiner dan 3°C moeten zijn. Buitenzwembaden hebben niet alleen meer last van algengroei, maar ook meer last van beestjes en muggenlarven in het zwembad. Muggen leggen het liefst eitjes in warm, stilstaand water en wanneer het chloorpeil van een zwembad niet op orde is, dient het vaak als kraamkamer voor de larven van de muggen.

Hoe bestrijd ik of beter gezegd voorkom ik het beste muggenlarven in mijn buitenzwembad?
Ziet u kleine rode wormpjes in uw zwembad drijven? Dat zijn waarschijnlijk muggenlarven die uit de eitjes zijn gekropen die muggen in het warme water hebben gelegd. Muggen hebben een voorkeur voor warm water, aangezien de kans dat hun eitjes uitkomen groter is in water met een prettige temperatuur. De muggenlarven in uw zwembad zijn ongevaarlijk, maar het is natuurlijk niet prettig zwemmen. De rode wormpjes en andere beestjes in het water kunt u het beste bestrijden door het chloorpeil van het zwembad optimaal te houden of om een instelling aan uw pomp/filter installatie te wijzigen. Muggenlarven kunnen niet overleven in zwemwater met een gezonde hoeveelheid chloor erin. Het is daarom belangrijk dat u deze waardes eerst test. Muggen zoeken voor het leggen van hun eitjes het liefst stilstaand water op. Om te voorkomen dat uw zwembad in aanmerking komt als kraamkamer voor de larven kun u de pomp/filter installatie in bepaalde periodes van het jaar vaker laten draaien, waardoor het water constant in beweging blijft. Muggen leggen na de winter hun eitjes, die na een aantal dagen uitkomen. Aangezien zij dat een aantal keer in het voorjaar herhalen, kunt u het beste in de periode april t/m juli de pomp/filter installatie vaker of continu laten draaien.